Καλλιέργεια: Καρότο

Carrots IMG

 Γιατί;

Το καρότο, το πορτοκαλί αυτό λαχανικό, είναι ένα από τα λαχανικά που πρέπει να έχει κάποιος στον κήπο του. Είναι εύγεστο, πλούσιο σε ζάκχαρα (δεύτερο μετά τα παντζάρια), πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και πάρα πολύ εύγεστο. Αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή Βιταμίνης Α και Ε, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο και λειτουργεί και σαν αντιοξειδωτικό.

Πώς;

Τα καρότα μπορείτε να τα σπείρετε από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο.

Για να σπείρετε τα καρότα έχετε δύο επιλογές. Αφού προετοιμάσετε το έδαφος, μπορείτε να ρίξετε χύμα τους σπόρους στο μέρος που θα τα καλλιεργήσετε. Στη συνέχεια, σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας μία τσουγκράνα. Καθώς “ισιώνετε” το χώμα, οι σπόροι του καρότου θα θαφτούν.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να φυτεύσετε τους σπόρους καρότου οργανωμένα σε σειρές. Η απόσταση των σειρών θα πρέπει να είναι περίπου 20 εκατοστά. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 εκατ. Η απόσταση των σπόρων μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 1 με 2 εκατοστά. Όταν τα καρότα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από 1 με 2 εβδομάδες, θα έχετε την ευκαιρία να τα αραιώσετε ώστε να μείνει ένα φυτό ανά 4 με 10 εκατοστά.

Φροντίστε να βλέπει ο ήλιος το μέρος που θα σπείρετε τα καρότα. Όταν τα φυτά φτάσουν να έχουν ύψος περίπου 5 εκατοστά, θα πρέπει να τα αραιώσετε. Αφαιρέστε φυτά ώστε όσα μείνουν να απέχουν 4 με 10 εκατοστά. Η αραίωση είναι σημαντική ώστε τα καρότα να έχουν χώρο να αναπτυχθούν. Τα καρότα θέλουν καλό πότισμα. Το χώμα όμως θα πρέπει να αποστραγγίζει το νερό και να μη λιμνάζει.

Διάφορα / Συμβουλές

Τα καρότα μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν παντού (ακόμη και σε γλάστρα). Προτιμούν όμως το χώμα να είναι μαλακό, καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τα περισσότερα προβλήματα που μπορείτε να συναντήσετε με τα καρότα οφείλονται με τις συνθήκες της καλλιέργειας: νερό που λιμνάζει, φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα και εμπόδια στο έδαφος που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρότου, όπως σκληρό έδαφος ακόμη και πέτρες.

Το πιο πιθανό βέβαια είναι να περιμένετε να μεγαλώσουν. Έχουν την καλύτερη γεύση όταν έχουν φωτεινό καροτί χρώμα. Μετά τη συγκομιδή μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 0οC

Πηγή: kalliergo.gr