Καλλιέργεια: Παντζάρι

Beets Just Harvested

Γιατί;

Τα παντζάρια είναι από τα πιο εύγευστα λαχανικά. Χρησιμοποιούνται ωμά σε σαλάτες, βραστά σε σαλάτες, σε σούπες. Οι ρίζες του παντζαριού φημολογείται ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ωφέλιμες για την υγεία. Τα πράσινα φύλλα τους είναι ακόμη πιο υγιεινά καθώς περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ίνες. Τα παντζάρια είναι καλή πηγή φολλικού οξέως, μαγγάνιου και καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καθώς και β-καροτένιο που βελτιώνει την όραση. Τα παντζάρια περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη, που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της LDL (ή κακής χολυστερίνης) που φράσει τα αγγεία σας.

Πώς;

Τα παντζάρια φυτεύονται από τον Φεβρουάριο έως και τον Αύγουστο,  και πρέπει να φυτεύονται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος ή έχουν ηλιοφάνεια τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Μπορείτε να τα φυτέψετε απ’ ευθείας στο χώμα, αν και είναι πιο ασφαλές να φυτευτούν σε φυτώριο και έπειτα να τα μεταφυτέψετε.

Για να τα σπείρετε σε φυτώριο, τοποθετείτε τους απόρους σε βάθος 1εκ. και σε απόσταση μεταξύ τους 2-3 εκ. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 5-12 μέρες και θα μπορέσετε να τα μεταφυτέψετε όταν φτάσουν περίπου τα 5 εκ. ύψος. Εκεί τα τοποθετείτε σε αποστάσεις 7-15 εκ. Όσο πιο μεγάλη απόσταση αφήσετε, τόσο περισσότερο χώρο θα έχει να αναπτυχθεί και κατά συνέπεια, θα γίνει το φυτό μεγαλύτερο.

Διάφορα/ Συμβουλές

Τα παντζάρια, έχουν μέτριες απαιτήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο με κομπόστ. Ποτίζετε τακτικά. Το ξερό έδαφος, θα αυξήσει τη ζώνωση στο παντζάρι (χλωμοί δακτύλιοι στο πατζάρι). Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 με 7.

Μη φυτεύετε τα παντζάρια στο ίδιο μέρος με πατάτες!

Πηγή: kalliergo.gr