Καλλιέργεια: Αγγούρι

Persian Cucumbers

Γιατί;

Επειδή είναι δροσιστικό και περιέχει πλήθος θρεπτικών ουσιών(Βιταμίνες Α, C) και μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλλιο, μαγγάνιο και θείο, που βοηθούν στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος και διατηρούν μαλλιά και νύχια υγιή. Επίσης αποτελούνται κατά το 96% τους από νερό που ενισχύει την διουρητική τους δράση και είναι ιδανικό για δίαιτα. Η δροσερή του φύση, ανακουφίζει τη ζέστη και τη φλόγωση του σώματος, όπως δροσίζει επίσης και το στομάχι από καούρες. Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, προτείνεται να τρώγεται με τη φλούδα.

Πως; 

Με σπορά από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, κατά προτίμηση σε κλειστό χώρο με θερμοκρασία όχι λιγότερη από 21Ο C, και σε ξεχωριστά γλαστράκια/ κυπελάκια, ώστε να μην μπερδευτούν οι ρίζες τους.  Μετά από την 3η με 4η εβδομάδα, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε, αφού έχει βγει  και το τέταρτο – πέμπτο  πραγματικό τους φύλλο, σε γραμμές  0,80-1,00μ. και απόσταση μεταξύ των γραμμών 50-60 εκ.

Το φυτό χρειάζεται πολύ νερό και συχνό πότισμα και να απομακρύνετε συστηματικά όλα τα σαπισμένα, ή προβληματικά στελέχη, καθώς και τα λουλούδια που δεν αναπτύσσονται. Καλό είναι επίσης το πότισμα να γίνεται στην ρίζα και όχι πάνω στα φύλλα και η ποσότητα νερού να μην είναι υπερβολική ώστε να φαίνεται το χώμα μουσκεμένο. Το χώμα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, αλλιώς πρέπει να προστατευθεί με μια μεμβράνη για να κρατήσει τη θερμοκρασία του.

Ο καρπός πρέπει να κόβεται τακτικά γιατί, αν μεγαλώσουν πολύ τα αγγουράκια το φυτό θα σταματήσει να βγάζει άλλα. Χρειάζεται συχνή συγκομιδή και όταν είναι σε μεσαίο μέγεθος. Αν σπέρνετε κάθε 2-3 εβδομάδες θα πετύχετε συνεχή παραγωγή καρπού και αν θέλετε λίγα αλλά μεγάλα αγγούρια καλό θα είναι να κόβετε τα επιπλέον άνθη ώστε να μη βγαίνουν άλλοι καρποί και να μεγαλώσουν οι ήδη υπάρχοντες που κρατήσατε. Αν θέλετε αγγουράκια για τουρσί πρέπει να τα μαζεύετε όταν είναι στο μέγεθος ενός δαχτύλου.

Το λίπασμα μπορεί να είναι οργανικό και το ιδανικό pH του εδάφους είναι  5,8 έως 7,0.

Συμβουλές/Διάφορα

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε κοπριά ή κομπόστ ή γενικά οργανικό λίπασμα .Το αγγούρι για να αποδώσει περισσότερους καρπούς πρέπει να κλαδευτεί. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από κάτω, αφαιρώντας τους πλευρικούς βλαστούς και τα αγγούρια εώς και 40 εκ. Από εκεί και σε ύψος 1,80 μ. αφήνουμε αγγούρια και αφαιρούμε πλευρικούς βλαστούς.

Πάνω από 1,80μ. αφήνουμε πλευρικούς βλαστούς και καρπό και χρησιμοποιούμε υποστύλωμα για τη στήριξή του. Αν το φύλλωμα είναι πυκνό αφαιρούμε μέρος του φυλλώματος αρχίζοντας από κάτω και προχωράμε στα πιο παλιά και κατεστραμμένα φύλλα. Το κλάδεμα γίνεται για τον καλύτερο αερισμό του φυτού και την ελάττωση της υγρασίας.