Καλλιέργεια: Ντομάτα

1163182 95488700

Γιατί;

Επειδή είναι μια εύκολη καλλιέργεια που αποδίδει καλά. Πρέπει να κοιτάξουμε και πέρα από αυτό όμως: η ντομάτα είναι πολύ πιο ωφέλιμη στον οργανισμό απ’ όσο ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Περιέχει την ουσία λυκοπένιο που έχει αντικαρκινική δράση και βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, το κόκκινο αυτό λαχανικό (ή μήπως φρούτο;) συγκεντρώνει ένα σημαντικό πλήθος βιταμινών (Α,Β,C,D,E) αλλά και μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, καροτίνη και σίδηρο (μεταξύ άλλων). Οι χρήσεις της στην κουζίνα πολλές: ωμή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένη ανάλογα με τη φαντασία του καθενός. Όταν είναι μαγειρεμένες -και σε αντίθεση με την συνήθη συμπεριφορά των θρεπτικών συστατικών στο μαγείρεμα- απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από τον οργανισμό. Στην περίπτωση που κάποιες ξεχαστούν πάνω στο φυτό και ωριμάσουν πολύ, κανένα πρόβλημα: τις κάνουμε σάλτσα.

Πώς;

Με έτοιμα φυτά στα μέσα Μαΐου, ενώ αν δημιουργήσετε εσείς τα φυτά ξεκινάτε μέσα στον Απρίλιο. Πολλοί θα σας πούνε να πάρετε έτοιμα τα μικρά φυτά από ένα φυτώριο. Και η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος με λιγοστό χρόνο ίσως το προτιμήσει. Αξίζει όμως να αγοράσει κανείς σπόρο επιλέγοντας τον ο ίδιος και να παρακολουθήσει την καλλιέργεια από την αρχή, κάτι που είναι και πολύ οικονομικότερο. H διαδικασία είναι απλή: σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης ρίχνετε χώμα και περίπου 5 σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού και όχι τον έναν πάνω στον άλλο. Το χώμα καλό θα είναι να έχει εμπλουτιστεί με κομπόστ, μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη που χρησιμεύει σαν λίπασμα. Το βρίσκετε στην αγορά αλλά δεν είναι δύσκολο να το δημιουργήσετε από τα ίδια σας τα απορρίμματα στο σπίτι, διαδικασία που θα περιγράψουμε και στο Cityfarmer.gr σε άλλη δημοσίευση. Βάζετε τα ποτήρια σε σημείο με απευθείας έκθεση στον ήλιο και ποτίζετε συχνά – θέλουμε το χώμα να μην ξεραθεί αλλά και να μην έχει υπερβολική υγρασία. Όταν βγούνε τα πρώτα (3-4) κανονικά φύλλα θα πρέπει να δείτε σε κάθε ποτήρι ποιο είναι το πιο γερό φυτό (επιλέγοντας το πιο κοντό και χοντρό) και να κόψετε τον κορμό των υπολοίπων. Συνεχίζετε το πότισμα και μόλις τα φυτά φτάσουν τους 15-20 πόντους ύψος, είστε έτοιμοι για μεταφύτευση. Αν τα βάλετε σε γλάστρα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ενώ αν τα βάλετε σε κήπο κανονίστε να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 30-40 εκατοστά ανά γραμμή φυτών και ανά φυτό πάνω στη γραμμή. Δένετε κάθε φυτό πάνω σε ένα καλάμι (το οποίο έχετε τοποθετήσει από πριν έτσι ώστε να μην χτυπήσετε την ρίζα) για να μπορέσει να αναπτυχθεί καθ’ ύψος και συνεχίζετε το τακτικό πότισμα μέχρι να βγούνε τα πρώτα άνθη. Σε αυτό το σημείο η ποσότητα του νερού ελαττώνεται. Το πότισμα γίνεται ξανά συχνό μόλις δείτε τους πρώτους καρπούς.

Συμβουλές/Διάφορα

Κάντε μία τρύπα (ή περισσότερες μικρές) στον πάτο του ποτηριού που βάλατε τους σπόρους για να γίνεται αποστράγγιση. Αν τα διατηρείτε έξω, προσέξτε να τα προφυλάξετε σε περίπτωση απότομης πτώσης της θερμοκρασίας. Επίσης, το βάθος της μεταφύτευσης προτείνεται να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτονται τα πρώτα φύλλα της ντοματιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία περισσότερων ριζών και την απορρόφηση -μέσω αυτών- περισσότερων θρεπτικών συστατικών από το φυτό. Όσον αφορά το θέμα των λιπασμάτων, αποφύγετέ τα για να παράγετε αγνές, φυσικές και ποιοτικές ντομάτες. Αυτό είναι και ένα από τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της δικής σας καλλιέργειας. Χρησιμοποιήστε μόνο χωνεμένη κοπριά και κομπόστ οργανικής ύλης. Τέλος, μην κόβετε τα φύλλα πάνω από τους καρπούς, μιας και αυτά προστατεύουν τις ντομάτες από εγκαύματα του ήλιου.