Καλλιέργεια: Πιπεριά

P7250055

Γιατί;

Όπως και η ντομάτα, είναι λαχανικό που καταναλώνουμε σε σημαντικές ποσότητες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A και C αλλά και Β6. Επίσης, περιέχουν βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο (επίσης όπως η ντομάτα). Μεταφράζοντας αυτά, σε προληπτικό επίπεδο βοηθάει σε παθήσεις των ματιών και έχει αντικαρκινική δράση ενώ παράλληλα ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πότε και Πως;

Σπορά από Απρίλιο-Μάιο και μεταφύτευση από Μάιο-Ιούνιο. Στην σπορά και μέχρι να βγούνε τα πρώτα φύλλα το χώμα πρέπει να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25ο C. Τα φυτώρια μπορεί να είναι πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης ή μικρά γλαστράκια. Εναλλακτικά μπορείτε να φυτεύεστε τους σπόρους απευθείας στον τελικό προορισμός καλλιέργειας, υπολογίστε όμως ότι έχετε απαιτήσεις σε θερμότητα (εκτιμώμενη περίοδος: τέλη Απριλίου, Μάιος). Οι σπόροι μπαίνουν σε βάθος ένα εκατοστό (στο αρχικό δοχείο) και ποτίζονται σταθερά με σκοπό την διαρκή υγρασία του χώματος. Όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν, ξεκινήστε να τα δοκιμάζετε σταδιακά όλο και περισσότερο σε εξωτερικές συνθήκες (αέρα, κρύο) έτσι ώστε να είναι έτοιμα όταν θα έρθει η στιγμή της μεταφύτευσης (ύψος φυτού > 10 εκατοστά). Τότε σκάβετε μια τρύπα διαμέτρου 25-35 εκατοστά και βάθους 20 εκατοστών και την γεμίζετε με μίγμα χώματος και κομπόστ (αποσυντεθειμένη οργανική ύλη) και αφήστε στο κέντρο μια τρύπα στην οποία θα μπει το εκκολαπτόμενο φυτό. Η απόσταση μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι τουλάχιστον 30-40 εκατοστά, μιλώντας πάντα για οικιακές καλλιέργειες μικρής κλίμακας. Το πότισμα συνεχίζετε κανονικά και παραλαμβάνετε τους καρπούς σας όταν εσείς θεωρείτε ότι είναι έτοιμοι.

Συμβουλές-Διάφορα

Οι πιπεριές είναι πράσινες όταν είναι άγουρες. Όλες οι πιπεριές όταν ωριμάσουν γίνονται κόκκινες. Οπότε αποφασίζετε εσείς τι θέλετε και επιλέγετε την στιγμή της συγκομιδής. Επίσης, οι καυτερές πιπεριές μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να μην είναι ό,τι καλύτερο αλλά περιέχουν ενδορφίνες (ουσίες που αλλιώς παράγουμε όταν αθλούμαστε) οι οποίες δημιουργούν στον άνθρωπο αίσθημα ικανοποίησης και ευεξίας και είναι ουσίες που βοηθάνε στην ρύθμιση του στρες.