Μια εισαγωγή στην Αστική Καλλιέργεια

Lamiot

Με την κρίση να αλλάζει τη χώρα σε τρομακτικά μικρό χρονικό διάστημα, τους εργασιακούς συσχετισμούς (προσφορά, ζήτηση, μισθολόγια, παροχές κλπ) να μετασχηματίζονται συνεχώς και φυσικά με αρνητικό πρόσημο κάθε φορά, ο κόσμος άρχισε να αναθεωρεί την σχέση του με το αστικό περιβάλλον. Με την οικονομική δυσπραγία να χτυπάει πιο έντονα τους κάτοικους των μεγαλύτερων πόλεων, η πολυσυζητημένη αποκέντρωση ξεκίνησε -όχι λόγω πολιτικής πρωτοβουλίας και σχεδίου, αλλά- εξαιτίας των προαναφερθέντων. Τεράστιες μάζες ανθρώπων, που σε κανονικές συνθήκες οργάνωναν και σχεδίαζαν την ζωή τους στην πόλη, μετακινούνται προς τα χωριά. Με φτηνότερη ζωή αλλά και με τη δυνατότητα καλλιέργειας της γης σαν εργασιακή λύση στην έλλειψη δουλειάς, παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα όπως σαλιγκάρια, αλλά και καθιερωμένες καλλιέργειες που διαφαίνονται ως βιώσιμες και προσοδοφόρες διέξοδοι. Τι γίνεται όμως με αυτούς που εξακολουθούν να μένουν στις πόλεις;

Η Αστική Καλλιέργεια (City Farming) δεν είναι κάτι καινούριο και φυσικά δεν προτείνεται απλά ως μια λύση απέναντι στην κρίση. Ήδη εδώ και τριάντα χρόνια είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Με οργανωμένες ομάδες πολιτών που ανταλλάσουν ιδέες και πρακτικές και εκμεταλλεύονται τους κήπους τους αλλά και δημόσιους χώρους καλλιεργώντας τα δικά τους προϊόντα. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών βαθμίδων μπορούν να παράγουν σημαντικό μέρος των διατροφικών τους αναγκών στην αυλή, στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας τους, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα τους. Μια απόλυτα βιώσιμη πρακτική που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς εξασφαλίζει στον καταναλωτή γνώση της ποιότητας των τροφίμων που παράγει και εξοικονομεί χρήματα μειώνοντας την απόσταση από την καλλιέργεια στο τραπέζι.

Με τις συνηθισμένες πρακτικές καλλιέργειας να αποδεικνύονται όλο και πιο ασύμφορες και μη βιώσιμες σε μακροπρόθεσμη οπτική, οι γνωρίζοντες θεωρούν πως η Αστική Καλλιέργεια είναι η κρίσιμη στροφή που πρέπει άμεσα να γίνει για να εξασφαλιστεί ένα καθησυχαστικό επίπεδο διαθέσιμης τροφής για το μέλλον. Δηλαδή μια μέθοδος πρακτική, βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Το μήνυμα της Αστικής Καλλιέργειας είναι το ίδιο επίκαιρο από τότε που ξεκίνησε μέχρι τώρα και θα παραμείνει εξίσου -αν όχι περισσότερο- επίκαιρο στο μέλλον.