Εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας στον Νέσσωνα

Laxanokipos

Στον Νέσσωνα και σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, θα πραγματοποιηθεί στα μετά το Πάσχα εργαστήριο με θέμα τη φυσική καλλιέργεια.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που ήδη καλλιεργούν είτε επαγγελματικά είτε για προσωπική κατανάλωση και έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός δικτύου φυσικών αγροκτημάτων τα οποία θα συνεργάζονται μεταξύ τους ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν σημεία εκπαίδευσης και διατήρησης διάφορων ποικιλιών σπόρων.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

Θεωρία γύρω από την φυσική καλλιέργεια.
Προετοιμασία του εδάφους.
Φύτεμα πολλών ειδών δέντρων.
Κατασκευή και σπορά σβόλων με σπόρους για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του εδάφους.
Σπορά δημητριακών.
Δημιουργία σπιτικού και επαγγελματικού λαχανόκηπου.

Τόπος: Το αγρόκτημα του cob.gr στο Νέσσωνα Λάρισας.

Διαμονή: Στο προσκοπείο του Συκουρίου.

Χρόνος: Από το απόγευμα της Παρασκευής 20 (συγκέντρωση και ενημέρωση συμμετεχόντων), έως και το απόγευμα της Κυριακής 22 Απριλίου.

Κόστος συμμετοχής: Συμπεριλαμβάνοντας τη διαμονή και την διατροφή, το κόστος είναι 30 ευρώ ανά άτομο.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνήστε  στο 6932568126  ή στείλτε mail στο kostas@cob.gr, στο οποίο να αναγράφεται ο τόπος που βρίσκεται το αγρόκτημά σας, το όνομα, η ηλικία σας και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τι είναι η φυσική καλλιέργεια: Είναι μία μέθοδος γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της ο ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, την ονομάζει και μέθοδο του να μην κανείς τίποτα.

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία όσο και από τη βιολογική ή την οργανική γεωργία, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.
Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χρηστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.
Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις έρημους και μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών ( άνοιξη – φθινόπωρο).
Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

Πηγή: http://www.cob.gr