Αστικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Ρώμη

Roman Olive Oil 435x288

Παρόλο που μπορεί να ακουστεί περίεργο στους αναγνώστες εκτός Ρώμης, η ιταλική πρωτεύουσα είναι μια από τις πιο πράσινες πόλεις, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Με περίπου 52 χιλιάδες εκτάρια αγροτικής γης και τα όμορφα πάρκα της, η πόλη έχει 131,7 κυβικά μέτρα πράσινου χώρου ανά κάτοικο.

Από τον ρωμαϊκό αγρό, την “πράσινη ζώνη” γύρω από τη Ρώμη, προέρχονται πολλά υπέροχα προϊόντα, όπως τυρί, μέλι, λαχανικά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αλλά τι θα λέγαμε για ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από το εσωτερικό των συνόρων της πόλης;

Θα πιστεύατε πως τα ελαιόδεντρα μέσα στην πόλη είναι διακοσμητικά, αλλά δεν είναι αλήθεια. Τα ελαιόδεντρα που επιβιώνουν σε εγκαταλειμμένα οικόπεδα, πάρκα, δημόσιους και ιδιωτικούς κήπους μπορούν ακόμα να δώσουν καλό ελαιόλαδο. Θα πιστεύαμε ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα το να μαζέψουν τους καρπούς, μπορεί και κανένας να μην τους πρόσεχε, αλλά είναι έτοιμοι να επιτελέσουν το έργο που είναι προορισμένοι να επιτελέσουν και θα ήταν κρίμα να μην το πραγματοποιήσουμε.

Συγκομιδή ελιών σε δημόσιο πάρκο της Ρώμης

Αυτή ήταν η φιλοσοφία, πίσω από το “Olio Pu Ro” (δημόσιο Ρωμαϊκό Λάδι), ένα από τα σχέδια “αστικής εμπειρίας” της “Primavera Romana” (Ρωμαϊκή Άνοιξη), μιας ομάδας αρχιτεκτόνων, ερευνητών και καλλιτεχνών, που έχουν σαν στόχο να αναπτύξουν τις κοινωνικές ευαισθησίες και να προωθήσουν νέες πρακτικές, και τη διαπίστωση πως η πολιτική και η ποίηση μπορούν να συνυπάρξουν σε μια αναπτυσσόμενη, «πέρα από την πόλη», διάσταση.

Σε αυτήν την περίπτωση, περίπου 300 κιλά ελιάς μαζεύτηκαν από διάφορα προάστια, αποδίδοντας περίπου 40 λίτρα από καλό ελαιόλαδο το οποίο πωλήθηκε σε χαμηλή τιμή και άνοιξε το δρόμο για την ανοιχτή χαρτογράφηση των ελαιόδεντρων της πόλης.

Από το 2011 προχώρησαν και στη συγκομιδή πορτοκαλιών από τα αστικά δέντρα.

Ελαιόδεντρα έξω από το Κολοσσαίο 

Πηγή: www.oliveoiltimes.com