Κάθετος κήπος στο Edmonton International Airport

Li Eia Living Wall Apr30

Στο Καναδά στο Edmonton International Airport έχει εφαρμοστεί μια σπουδαία διακοσμητική ιδέα από την Green over Grey – ο κάθετος πράσινος κήπος – κάνοντας όλους να γυρίζουν με θαυμασμό την ματιά τους και να συνειδητοποιούν ότι αν αγαπάς την φύση μπορείς να την ενσωματώσεις παντού.

Το πρότζεκτ είναι ένας τοίχος υδροπονικής καλλιέργειας  που δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπει τεράστιες κάθετες επιφάνειες  σε πλούσιους και εντυπωσιακούς όμορφους κήπους. Στο συγκεκριμενο έργο το σύστημα διασφαλίζει ότι κάθε φυτό λαμβάνει τη σωστή ποσότητα  νερού που χρειάζεται ώστε να μην χαλάσει κάποιο από αυτά και κατά συνέπεια χαλάσει και το όλο εγχείρημα. Το άκαμπτο αδιάβροχο οικολογικό πάνελ από το οποίο είναι κατασκευασμένος ο τοίχος είναι  από απλό πλαστικό που χρησιμοποιείται για την φύλαξη τροφίμων ενώ η πρασινάδα που έχει χρησιμοποιηθεί αποτελείται από ανακυκλωμένες ίνες της υφαντουργίας.

Ο πράσινος τοίχος έχει επάνω του 8000 φυτά από 32 διαφορετικά είδη τα οποία βέβαια έχουν εγκριθεί από την NASA ως προς την ικανότη να τους να καθαρίζουν, να ανανεώνουν και να υγραίνουν την ατμόσφαιρα μια και στο  Έντμοντον ο αέρας στο είναι αρκετά ξηρός.

Η εταιρεία Green over Grey είναι μια ομάδα που ειδικεύετε  στη δημιουργία θεαματικών  θεμάτων επί τοίχων σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Στην ουσία κατασκευάζουν έργα τέχνης με βάση τα φυτά με στόχο όχι μόνο την ομορφιά αλλά και τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας για μια ζωή πιο βιώσιμη και ανθρώπινη. Όντας οι δημιουργοί των μεγαλύτερων και γνωστότερων τοίχων τέτοιου είδους στην ήπειρο μπορούν να υποστηρίζουν ότι κατέχουν σε βάθος τις ανάγκες, την τεχνογνωσία και τους τρόπους κατασκευής. Μερικοί από τους πελάτες τους είναι πέρα από το αεροδρόμιο του Edmonton, η ING Direct Bank, η SAP Software, οι Perkins & Will Architects, το Ivanhoe Cambridge, η Desjardins, το Westin Hotels κ.α.
Ο καλλιτέχνης Mike Weinmaster, μέλος της  Green over Grey  αναφέρει  ότι για να δώσει τα συγκεκριμένη μορφή του, εμπνεύστηκε από τα σχήματα που δημιουργούν τα σύννεφα σε πολύ μεγάλο ύψος, μιας και το έργο είναι σε αεροδρόμιο. Το δυναμικό της εικόνας είναι η δυνατότητα τρισδιάστατης ανάπτυξης του πράσινου τοίχου αφού μερικά από τα φυτά που επελέγησαν προβλέπεται να μεγαλώσουν και να φτάσουν ακόμα και τα 3,5 μέτρα σε ύψος.

Πηγή: greenovergrey.com , contemporist.com