Σας περισσεύει φαγητό; Ανακαλύψτε το “Ταξί κομπόστ” (Η.Π.Α.)

24756 117112511639983 6209505 N

Τα σκουπίδια της Ουάσινγκτον, είναι ο θησαυρός του Jeremy Brosowsky.

Ο Jeremy Brosowsky βρισκόταν σε ένα θερμοκήπιο στο Milwaukee, τον Μάρτιο του 2010, όταν του ήρθε η ιδέα: “Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να πάρουμε τα απορρίμματά μας και να καλλιεργούσαμε φαγητό μέσα τους;

Ο Brosowsky, έμαθε για την αστική καλλιέργεια σε μια από τις πιο γνωστές και καινοτόμες φάρμες στην Αμερική και η αρχική του σκέψη, ήταν να ξεκινήσει μια επιχείρηση με καλλιέργεια σε ταράτσα, αλλά αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η επιμονή του δασκάλου του, στη μεγάλη σημασία εύφορου εδάφους.

“Εάν δεν βελτιώσεις δραματικά το έδαφος, δεν μπορείς να καλλιεργήσεις φαγητό στις πόλεις” λέει ο Brosowsky.

Η λύση; Το “Compost Cab” (ταξί κομπόστ), μια υπηρεσία με έδρα την Ουάσινγκτον, το οποίο μαζεύει αστικά τροφικά απορρίμματα και τα μεταφέρει σε τοπικές φάρμες για κομπόστ. Από συγκροτήματα κατοικιών, μέχρι διοικητικές υπηρεσίες και εστιατόρια, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να παραχωρήσουν το καφετί χρυσάφι τους.

Το κομπόστ δεν είναι καινούρια ιδέα. Πολλές πόλεις το χρησιμοποιούν και οργανώνουν προγράμματα κομποστοποίησης και στην Νέα Υόρκη πρόσφατα εγκρίθηκε χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί η συγκομιδή κομπόστ από λαϊκές αγορές αγροτών.

Το Ταξί κομπόστ είναι διαφορετικό, λέει ο Jeremy, καθώς ο σκοπός του είναι να στηρίζει την αστική καλλιέργεια αντί να μαζεύει απλά τα σκουπίδια. Το κομπόστ δεν γίνεται με σκοπό τη μείωση των σκουπιδιών, αλλά για την παραγωγή φαγητού, για την εκπαίδευση, την εργασία και το να παρέχεις κοινωνικά οφέλη στις κοινότητες, πέρα από τα ήδη γνωστά περιβαλλοντικά οφέλη του κομπόστ.

“Από τη φάρμα στο τραπέζι είναι καλό- από τη φάρμα στο τραπέζι και πίσω στη φάρμα είναι καλύτερο”

Η διαδικασία είναι απλή.Οι πελάτες εγγράφονται διαδικτυακά και έτσι δημιουργείται η βέλτιστη εβδομαδιαία διαδρομή συγκομιδής. Το ταξί κομπόστ προσφέρει ένα αεροστεγές δοχείο, ένα λάστιχο, έναν οδηγό αστικής κομποστοποίησης  και έχει σαν βάση παραγωγής το καλαμπόκι. Οι πελάτες, που πληρώνουν 8 δολάρια την εβδομάδα για την υπηρεσία, τηρούν τον κανόνα “ότι μεγαλώνει, φεύγει” με εξαίρεση το κρέας, τα γαλακτοκομικά, και το λάδι. Ο Brosowsky μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα σχεδόν μηδενικό ποσοστό μόλυνσης.

Τα λιπάσματα είναι δωρεάν για τις φάρμες: “Είμαστε σαν τον Ρομπέν των Δασών, των σκουπιδιών” λέει ο Jeremy.Το ταξί κομπόστ παίρνει απορρίμματα οργανικά από αυτούς που μπορούν να διαθέσουν χρήματα για την υπηρεσία αυτή και τα χρησιμοποιεί για να καλλιεργηθεί φαγητό σε γειτονιές που δεν έχουν πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα.

Από τότε που ξεκίνησε, το Σεπτέμβρη του 2010, ανεβαίνει αργά και σταθερά. Ο Brosowsky έχει δυο υπαλλήλους για ολόκληρη τη βάρδια και έναν για τη μισή, αλλά είναι και σε διαδικασία πρόσληψης ενός γενικού υπεύθυνου. Η δημοσιότητα που έχει πάρει, έχει γίνει από στόμα σε στόμα και διατηρεί ένα μεγάλο πελατολόγιο που είναι σταθερό, καθώς αν κάτι γίνει συνήθεια σε όλους, είναι δύσκολο να τη σταματήσουν.

Είμαι σε μια μαγική δουλειά”, λέει, και συμπληρώνει: “Παίρνω σκουπίδια και τα μετατρέπω σε φαγητό. Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό.”

Πηγή: http://grist.org