Μεγαλώνοντας κότες στην Νέα Υόρκη

2008 03 19 Chicken2

Ο Owen Taylor, είναι εκπαιδευτής σε αστικές φάρμες και συντονιστής κτηνοτροφίας στον οργανισμό “just food”. Εδώ, απαντάει σε μερικά ερωτήματα σχετικά με την σχέση πόλης και πουλερικών, με αφορμή κάποιες διαλέξεις που έδωσε πρόσφατα για αυτό το θέμα.

Πώς άρχισε αυτό το πρόγραμμα; Τα κοτόπουλα και οι πόλεις δεν φαίνεται να ταιριάζουν.
Στην πραγματικότητα, πόλεις και κοτόπουλα ταιριάζουν. Η αστική καλλιέργεια είναι πολύ διαδεδομένη σε άλλες χώρες και στην Νέα Υόρκη οι κάτοικοι την εξασκούσαν από τότε που υπήρχε η πόλη. Το “Just Food” (μόνο φαγητό) ξεκίνησε το πρόγραμμα, μετά από ένα ετήσιο συνέδριο, όπου κάποιος έκανε ένα σεμινάριο πάνω στα κοτόπουλα και έκανε την ερώτηση “είναι δυνατό στη Νέα Υόρκη;” και όλος ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Έτσι μαζεύτηκαν 3 οργανισμοί για να το πραγματοποιήσουν. Αρχικά δεν ξέραμε αν αυτό είναι νόμιμο, αλλά διαβάσαμε και ανακαλύψαμε πως είναι. Αν και δεν επιτρέπονται οι κόκορες, λόγω του θορύβου.

Που κρύβονται αυτές οι αστικές κότες; Ζουν ανάμεσά μας;
Οι κότες βρίσκονται αρχικά στις πίσω αυλές των κατοίκων και σε κοινοτικούς κήπους. Δεν βλέπω πολλές στο Μανχάταν, αλλά υπάρχουν πολλές στο Χάρλεμ και στα νότια προάστια. Η αστική καλλιέργεια παρατηρείται κυρίως στο Μπρούκλιν και στο Μπρονξ.

Ποιοι συμμετέχουν;
Όταν ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν μετανάστες από την λατινική Αμερική. Κάποιοι ήταν από το Νότο και ήθελαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση. Τώρα πια υπάρχει ένα παρόμοιο κίνημα μεταξύ των πολιτών, οι “locavores”, οι οποίοι απαντούν στην κλιματική αλλαγή και θέλουν να καταφέρουν, το φαγητό που τρώνε, να καλλιεργείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι τους. Τα κοτόπουλα είναι τέλεια για παιδιά. Τους δίνουν μια αίσθηση της προέλευσης του φαγητού τους και προσελκύουν επισκέπτες στους κήπους.

Τι κάνετε για να μεγαλώσετε τον αριθμό των κοτόπουλων στην πόλη;
Το 2006, γράψαμε τον Οδηγό για κοτόπουλα πόλης. Τον  προηγούμενο χρόνο δώσαμε την πρώτη μας επιχορήγηση σε δυο κήπους στο Μπρονξ. Κατασκευάσαμε  πρότυπα κοτέτσια για να αναδείξουμε το ιδανικό περιβάλλον για χαρούμενα και υγιή κοτόπουλα στην πόλη.

Και αυτό συνεπάγεται…;
Τα κοτέτσια που έχουν κούρνιες και γωνιές σε κουτιά, είναι εύκολα στο καθάρισμα. Πρέπει να καθαρίζετε το κοτέτσι μια φορά την εβδομάδα και να αλλάζετε την στρώση του δαπέδου, που συνήθως είναι άχυρο, αν και πολλοί χρησιμοποιούν υπολείμματα ξύλου, ροκανίδια. Σχετικά με το μέγεθός του, χρειάζεται περίπου μισό τετραγωνικό ανά κότα. Αυτό το μέγεθος είναι υπερπολυτελές, αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα κοτόπουλα ζουν σε πολύ μικρότερους χώρους και κάθονται σε ένα κλουβί  πάνω από τα αυγά τους συνεχώς. Τα κοτέτσια χρειάζονται εξαερισμό και πρέπει να είναι καλυμμένα από πάνω για να μην μπορούν τα άγρια πουλιά να κλέψουν τις κότες. Πρέπει να έχουν και πρόσβαση στο εξωτερικό. Πρέπει να είναι ικανά να γρατζουνάν το χώμα και να αναζητούν έντομα. Αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για κότες.

Πέρα από το να έχεις αρκετό χώρο, τι άλλο χρειάζεται να λάβεις υπ’ όψιν, αν θέλεις να μεγαλώσεις κοτόπουλα στην πόλη;

Είναι μια καθημερινή ευθύνη. Το νερό και η τροφή πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Λερώνουν με χώμα το νερό και την τροφή τους και είναι θέμα υγιεινής. Άλλο εμπόδιο είναι οι γείτονες. Είναι πολύ σημαντικό οι γείτονες να γνωρίζουν τα σχέδιά σας. Είναι νόμιμο, αλλά ο κώδικας υγιεινής λέει πως δεν μπορείς να  προκαλέσεις μια ενοχλητική κατάσταση. Δεν θα θέλατε να καλούν οι γείτονες την αστυνομία για τη μυρωδιά ή το θόρυβο. Αναπτύξτε μια δυνατή σχέση μαζί τους και δώστε τους αυγά.

Και πόσο καλά είναι αυτά τα αυγά;
Είναι τα πιο νόστιμα αυγά που έχετε φάει. Αυτά τα κοτόπουλα τρώνε σκουλήκια, χόρτα, έντομα και φρέσκια πρασινάδα. Έχουν μια υγιεινή διατροφική ποικιλία και μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά. Οι κρόκοι είναι πιο πλούσιοι και γευστικοί και τα κοτόπουλα κάνουν αυγά 2 φορές περίπου στις 3 μέρες.

Υπάρχει κάποιος που μεγαλώνει κοτόπουλα στην πόλη για ψήσιμο;
Θα συμπέραινα πως κάποιοι άνθρωποι το κάνουν για τη σούπα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που στηρίζουμε. Δεν δίνουμε πληροφορίες για σφαγή. Προτιμούμε να τις κρατούν για τα αυγά τους και να τους προσφέρουν μια καλή ζωή.

Πώς είναι οι κότες σαν κατοικίδια;

Είναι σαν κωμικοί- πολύ αστεία και διασκεδαστικά. Έχουν πολύ έντονη προσωπικότητα και μόνο το να τις βλέπεις να ξύνονται γύρω-γύρω στον κήπο, μπορεί να είναι μια πολύωρη διαδικασία. Παίζουν με παιχνίδια, Πολλοί τις κρατάνε για την αίσθηση του χιούμορ τους. Είναι κοινωνικά ζώα και επίσης κρατάει το ένα το άλλο ζεστό τη νύχτα. Θα ξεκινούσα με τρεις κότες.

Πηγή: www.thekitchn.com
Εικόνες: www.justfood.org