Μπεστ σέλερ ο κήπος της Πρώτης Κυρίας

Michelle Obama Book Jacket

Η Μισέλ Ομπάμα, κρατώντας ένα καλάθι με λαχανικά εν μέσω του λαχανόκηπου, ο οποίος -κατόπιν δικής της ιδέας- δημιουργήθηκε στον Λευκό Οίκο, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη εικόνα. Πόσο μάλλον όταν μία τέτοια φωτογραφία κοσμεί το εξώφυλλο του πολυτελούς βιβλίου της που πριν από λίγες ημέρες έκανε την εμφάνισή του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Στο πόνημά της, υπό τον μακροσκελή τίτλο «Καλλιεργώντας στην Αμερική – Η ιστορία του λαχανόκηπου στον Λευκό Οίκο και των κήπων σε όλη την Αμερική», η πρώτη κυρία των ΗΠΑ εξιστορεί τις προσπάθειες των τελευταίων τριών χρόνων για να δημιουργήσει έναν πρότυπο λαχανόκηπο στον περιβάλλοντα χώρο της προεδρικής κατοικίας, ενώ παραθέτει συμβουλές προς επίδοξους καλλιεργητές αλλά και πλήθος συνταγών.


Από το 1800
 Αν και ο πρώτος λαχανόκηπος δημιουργήθηκε στα τέλη του 1700 από τον τότε Πρόεδρο Τζον Ανταμς, η Μισέλ Ομπάμα, ύστερα από 220 χρόνια, το 2009, κατάφερε με δική της πρωτοβουλία όχι μόνο να τον επαναφέρει αλλά να φτιάξει το μεγαλύτερο μποστάνι που είχε ποτέ ο Λευκός Οίκος, κίνηση η οποία προβλήθηκε από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης.

Στον κήπο των 100 τετραγωνικών μέτρων καλλιεργούνται σήμερα 55 είδη λαχανικών, 10 είδη βοτάνων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται σπόροι από 25 είδη σπάνιων φυτών.

Η παραγωγή του λαχανόκηπου καλύπτει μέρος των διατροφικών αναγκών της οικογένειας Ομπάμα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της σοδειάς δωρίζεται σε τράπεζες φαγητού. «Ανέκαθεν, στον Λευκό Οίκο υπήρχε ένας λαχανόκηπος. Ομως, η αφοσίωση και η δέσμευση της κ. Ομπάμα στα τοπικά και φρέσκα προϊόντα αποτελεί μία προοδευτική κίνηση, η οποία βοηθά και εμάς τους ίδιους αλλά και τη χώρα ολόκληρη να δούμε από άλλη σκοπιά το θέμα της διατροφής», σχολιάζει ο επικεφαλής των σεφ του Λευκού Οίκου, Ουόλτερ Σέιμπ.


Αφορμή οι κόρες της

Η Μ. Ομπάμα, η οποία ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο όταν συνειδητοποίησε πως οι κόρες της, Μάλια και Σάσα, δεν τρέφονταν σωστά, περιγράφει μέσα σε 271 σελίδες την παιδική της ηλικία στο Σικάγο, τη ζωή της ως εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και όλες τις επιτυχίες και τις αστοχίες στην απόπειρά της να καλλιεργήσει λαχανικά.

«Αναρωτιόμουν για τις τροφές που καταναλώνουμε, τον τρόπο ζωής μας και πώς αυτά τα δύο επηρεάζουν τα παιδιά μας. Στο βιβλίο εκφράζονται οι ελπίδες μου για τα παιδιά της Αμερικής και πιστεύω πως όπως ένας σπόρος που φυτεύουμε έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κάτι εξαιρετικό, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με ένα παιδί», εξηγεί η Μισέλ Ομπάμα, η οποία τα τελευταία χρόνια ηγείται μιας καμπάνιας ενάντια στην παιδική παχυσαρκία. Για τον σκοπό αυτό, η ίδια έχει εμφανιστεί σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές, όπου είτε σερβίρει πίτσα για χορτοφάγους, είτε κάνει πους-απς, είτε, πάλι, επιδίδεται σε αθλοπαιδιές.

Στο βιβλίο, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη (ένα για κάθε εποχή), περιλαμβάνονται συνταγές με βάση τη σοδειά του λαχανόκηπου, υπάρχουν χάρτες που καταγράφουν την εξέλιξή του τα τελευταία τρία χρόνια, παρατίθενται ιστορίες από κοινοτικούς κήπους απ’ όλη τη χώρα, ενώ δίνονται και οδηγίες για την κατασκευή ενός κάδου κομποστοποίησης.

Πηγή: www.real.gr