Πώς να φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι

DSCN0323

Το σαπούνι σχηματίζεται μέσω της αντίδρασης μίας αλκαλικής βάσης με λίπος. Στην κατασκευή σπιτικών σκληρών σαπουνιών η αλκαλική βάση που χρησιμοποιείται είναι η καυστική σόδα (NaOH), ενώ ως λίπος εκμεταλλευόμαστε το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, κυρίως δηλαδή ελαιόλαδο.

Υλικά

Μία ενδεικτική αναλογία συστατικών είναι: 2 κιλά λάδι, 257 γραμμάρια NaOH και 625 γραμμάρια νερό. Μας ενδιαφέρει η σόδα να είναι χημικώς καθαρή, το νερό να μην έχει μέταλλα και το λάδι να είναι βρώσιμο. Εάν θέλουμε να γίνεται αφρός τότε αντικαθιστούμε το 20% του λαδιού με λάδι καρύδας.

Διαδικασία

Αρχικά διαλύουμε τη σόδα στο νερό και περιμένουμε το μίγμα να κρυώσει (40˚C). Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το λάδι ( ή το μίγμα λαδιών) στους 40˚C. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε το μίγμα μέχρι να πήξει αρκετά. Το βάζουμε σε καλούπι και μετά από 2-3 μέρες, όταν πια δεν θα μπαίνει το δάχτυλο μας μέσα στο σαπούνι, το βγάζουμε από το καλούπι και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μέρος χωρίς ήλιο ή υγρασία.

Συμβουλές

  • Ότι σκεύος χρησιμοποιούμε να είναι ανοξείδωτο ή γυάλινο ή πλαστικό.
  • Το καλούπι να είναι πλαστικό, ξύλινο ή τετραπάκ (με λαδόκολλα για να μην κολλήσει).
  • Θέλουμε το pH να είναι όσο πιο κοντά στο ουδέτερο, δηλαδή 8-8,5.
  • Στη θέση του νερού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τσάι βοτάνων της αρεσκείας μας, όπως επίσης στη θέση του λαδιού κάποιο λάδι από βότανο.
  • Μετά τη σαπωνοποίηση και πριν μπει στο καλούπι, μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια (σε 1 κιλό σαπούνι βάζουμε συνήθως 1ml αιθέριο έλαιο). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κουρκουμά για να γίνει κίτρινο, κακάο για να γίνει καφέ, πράσινο τσάι ή σπιρουλίνα για να γίνει πράσινο, παπαρουνόσπορο, βρώμη και βότανα τριμμένα για να το χρησιμοποιήσουμε για απολέπιση.
  • Τέλος, επειδή κάθε λάδι έχει τις δικές του ιδιότητες χρειάζεται και διαφορετικές ποσότητες σε σόδα. Τέτοιες αναλογίες όπως και άλλες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.thesage.com