Εφτά συνήθειες για επιτυχημένους αγρότες

Tumblr M43si0ZRzO1r3s73zo1 1280 Copy

Βλέπετε πρώτη φορά στη ζωή σας κήπο; Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με αυτές τις, δοκιμασμένες στον χρόνο, τεχνικές. Ή μήπως είναι οι εφτά πυλώνες της κηπευτικής σοφίας;

Σε όλους μας αρέσει να αριθμούμε τα “πράγματα που πρέπει να κάνεις…” ώστε να μας φαίνονται πιο ρεαλιστικά. Αν και τις περισσότερες φορές βλέπουμε υπερβολές, εμείς προσπαθήσαμε να συμπυκνώνουμε τις συμβουλές στις εφτά και αποτελούν τα 7 βασικά στοιχεία και τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό, όταν μιλάμε για λαχανόκηπο. Είναι τα παρακάτω, χωρίς συγκεκριμένη σειρά:

  1. Φτιάξτε κομπόστ
  2. Χρησιμοποιήστε το κομπόστ
  3. Καλλιεργείστε σε μεγάλα παρτέρια
  4. Χρησιμοποιήστε εδαφοκάλυψη
  5. Ταΐστε το χώμα και όχι τα φυτά
  6. Μοιραστείτε
  7. Δώστε το παρόν

1. Φτιάξτε Κομπόστ

Η μητέρα φύση δεν πετάει ποτέ τίποτα.

Πιο αναλυτικά: Η κομποστοποίηση είναι σαν μια σπάνια μεταξωτή τσάντα, κάτι από το τίποτα, κέρδος. Ξεκινάτε με υπολείμματα από την κουζίνα, την αυλή και τον κήπο και καταλήγετε με δυο οφέλη: 1) μια εξαιρετική τροποποίηση του εδάφους, και 2) πολλά πράσινα σημεία που βοηθούν στην εξάλειψη της υγειονομικής ταφής σκουπιδιών. Είναι εύκολο να σκεφτείτε πως το κομπόστ είναι μόνο το να δημιουργείς στρώσεις στον κάδο. Αλλά και το να μαζεύεις σε μια γωνιά πεσμένα φύλλα, μετράει εξ’ ίσου. Για αυτούς που έχουν μικρό κήπο , είναι βολική η ρήψη σε λακούβα ή η μεταφορά των οργανικών τους απορριμμάτων σε κοινόχρηστο χώρο κομποστοποίησης, που εξυπηρετεί όλη τη γειτονιά.

2. Χρησιμοποιήστε το κομπόστ

Απλώστε το γύρω από τα φυτά για να απομακρύνετε τις αρρώστιες. Βάλτε λίγο στο μίγμα για τις γλάστρες σας, ώστε να αναδύονται σιγά-σιγά θρεπτικά συστατικά. Καλύψτε το πάνω μέρος του παρτεριού σας με κομπόστ για να εμπλουτιστεί η σύνθεση του χώματος, οποιασδήποτε ποιότητας. Χρησιμοποιήστε το για να επαναφέρετε χώμα που έχει “κουραστεί” από την κατάχρηση χημικών και λιπασμάτων. Ψεκάστε το στο γκαζόν την άνοιξη και το φθινόπωρο για να ενθαρρύνετε τις αδύναμες ρίζες. Δεν μπορείτε ποτέ να πείτε ότι χρησιμοποιήσατε παραπάνω.

3. Καλλιεργείστε σε μεγάλα παρτέρια

Καλλιέργεια είναι οτιδήποτε φυτεύεται για να μαζευτεί. Λαχανικά, κομμένα λουλούδια, δενδρύλλια που περιμένουν να μεταφυτευτούν, όσο πιο κατηγοριοποιημένα γίνεται στα παρτέρια για να μπορείτε να εξοικονομείτε νερό εκεί που είναι απαραίτητο, να συμπληρώνετε παραπάνω κομπόστ για να ενισχύεται όποια χρειάζονται παραπάνω φροντίδα και αναπτύσσει τη σύσταση του χώματος χρόνο με το χρόνο, όσο στοιβάζονται οι οργανικές στρώσεις. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η συμβολή των παρτεριών είναι στο συμμάζεμα του χώρου και στη διατήρηση των διαδρόμων ανάμεσά τους και συνολικά η εξαιρετική μεταχείριση των φυτών.

4. Εδαφοκάλυψη

Η εδαφοκάλυψη προστατεύει το χώμα, διατηρώντας τη θερμοκρασία, την υγρασία, βοηθάει στην προστασία από τις ασθένειες και από το να πετάγεται το χώμα πάνω στα φυτά. Σχεδόν κάθε οργανικό στοιχείο εδαφοκάλυψης είναι προτιμότερο για το τοπίο αλλά η αναζήτηση του κατάλληλου υλικού εδαφοκάλυψης είναι κάτι που αξίζει την προσοχή σας.

Το άχυρο, για παράδειγμα, είναι οικονομικό, αλλά δημιουργεί ακαταστασία σε σχέση με τα ροκανίδια και διαλύεται πιο γρήγορα. Αυτό βέβαια το κάνει κατάλληλο για το λαχανόκηπο, ενώ τα ροκανίδια είναι καταλληλότερα για θάμνους.

5. Ταΐστε το χώμα, όχι τα φυτά

Σύντομα: Τα Junk food, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών junk food, έχουν παραπάνω θερμίδες και μπορεί να περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες. Δεν είναι καλή τροφή για μακροχρόνια κατανάλωση, για πολλούς λόγους που γνωρίζουμε και πολλούς που ακόμα ερευνούμε. Το σώμα μας καταλαβαίνει τη διαφορά που έχει το να τρως ένα καρότο ή να παίρνεις μια βιταμίνη Α σε χάπι. Το ίδιο συμβαίνει με το χώμα.

Πιο αναλυτικά: Η υγεία των φυτών οφείλεται στην υγεία των ριζών. Οι υγιείς ρίζες βασίζονται στο υγιές χώμα για νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την τροφή τους. Έτσι το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, όπως το κομπόστ, σιγουρεύει τη θρέψη των φυτών. Διαφορετική μεταχείριση χρειάζονται τα καλλωπιστικά φυτά και τα φυτά που μας δίνουν καρπούς.

6. Μοιραστείτε

Εάν έχετε κήπο, είστε πλούσιοι.

Έχετε σπόρους; Μπορείτε να τους ανταλλάξετε με άλλους. Έχετε λουλούδια; Χαρίστε ένα μπουκέτο, θα αλλάξει τη διάθεση του παραλήπτη του. Έχετε παραγωγή; Υπάρχουν τράπεζες φαγητού, άνθρωποι που έχουν ανάγκη, συσσίτια και γείτονες.

Ακόμα και τον κήπο σας αξίζει να τον μοιράζεστε. Για δραστηριότητες που βοηθούν στην κοινωνικότητά σας, για χρήση του ως αξιοθέατο αλλά και για να μοιραστείτε τον όγκο δουλειάς και τη συγκομιδή σας.

7. Δώστε το παρόν

Είτε το είπε ή όχι ο Λάο Τσε, είναι πραγματικότητα: Το καλύτερο λίπασμα είναι η σκιά του κηπουρού.

Πηγή: www.thedailygreen.com