Το αστικό τοπίο στο μπαλκόνι: Πώς να δημιουργήσετε μια μικρή όαση σε 3 εύκολα και οικονομικά βήματα

Balcony Garden Growing Herbs And Food

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το μπαλκόνι, σαν τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποτελέσει τον προσωπικό μας παράδεισο. Με ελάχιστη προσπάθεια και κόστος μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας από ένα απλό αστικό στοιχείο σε μια φωλιά χαλάρωσης και ηρεμίας.

Βήμα 1: Βάψιμο

Εάν δεν μετακομίσατε μόλις ή το ρίξατε έξω λόγω καλοκαιριού, μάλλον θα θέλετε να καλλωπίσετε το μπαλκόνι σας με λίγη μπογιά. Τα μπαλκόνια ζωντανεύουν με έντονα και φωτεινά χρώματα ή προσφέρουν ηρεμία χρησιμοποιώντας γήινα χρώματα (φανταστείτε φυσικό πηλό ή απόχρωση πέτρας)

Το να βαφτεί ένα μπαλκόνι είναι πολύ απλό, αρκεί να συμφωνεί ο ιδιοκτήτης, εάν το νοικιάζετε, και να μην φαίνεται πολύ έντονα ή απαγορεύεται από την πολεοδομία.

Όπως και να χει ένα βαθύ καθάρισμα ή φρεσκάρισμα μπορεί να έχει σημαντική διαφορά στην εμφάνισή του. Οι πλάκες από ξύλο θαλάσσης δημιουργούν ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Βήμα 2: Επίπλωση

Για να μπορείτε να τρώτε και να περνάτε χρόνο στον εξωτερικό χώρο, προτείνουμε ένα βολικό τραπεζάκι καφενείου. Τα μεταλλικά τους πλαίσια είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορούν να καθαριστούν πολύ εύκολα. Σε θέμα φωτισμού, οι δυνατότητές σας είναι αμέτρητες. Κεράκια, χάρτινα φαναράκια, διακοσμητικά κήπου είναι μερικά από τα πράγματα που θα δημιουργήσουν μια ρομαντική ατμόσφαιρα.

Βήμα 3: Καλλιέργεια στο μπαλκόνι

Μερικοί λόγοι για να κάνετε το μπαλκόνι σας κήπο είναι: στο μπαλκόνι έχετε λιγότερα ζιζάνια χρησιμοποιώντας υλικά εδαφοκάλυψης. Οι καρποί και τα λουλούδια θα ομορφύνουν το μπαλκόνι σας όπως το βλέπετε είτε από μέσα είτε απ’ έξω και θα εμπνεύσει και τους γείτονες να κάνουν κάτι και στα δικά τους.

Οι γλάστρες στα περβάζια είναι και καλαίσθητες και βολικές για καλλιέργεια λαχανικών. Λαχανικά που συνήθως τα πάνε καλά σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μαρούλια, ντομάτες, κρεμμυδάκια και μυρωδικά.

Για μια πιο οικονομική λύση μπορείτε να τρυπήσετε τον πάτο πλαστικών κουβάδων και να τις γεμίσετε με κομπόστ ή χώμα από το σουπερ μάρκετ. Αν σας έχει περισσέψει μπογιά από άλλο βάψιμο, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να τις βάψετε και να κάνετε ότι σχέδιο σας αρέσει.

Διαλέξτε φυτά και λαχανικά με βάση την ηλιοφάνεια που έχει το μπαλκόνι και μπορείτε να διαλέξετε ποικιλίες που βγάζουν μικρότερα φυτά και είναι πιο βολικά για μικρούς χώρους.

Το καλοκαίρι και ο χειμώνας, είναι οι πιο δύσκολες εποχές για την φροντίδα του χώρου σας. Οι πιο ζεστοί μήνες χρειάζονται πότισμα δυο φορές τη μέρα και το χειμώνα μπορεί να χρειαστούν προστασία από τον άνεμο.

Όσο για το χώρο, τα πιο φωτεινά φυτά και οι έντονοι καρποί τραβούν την προσοχή, ενώ σύνολα φυτών δέντρων και θάμνων είναι πιο ελκυστικά για τα “γεμίσματα”. Ελέγξτε να μην προεξέχουν τα φυτά σας από το χώρο σας. Πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο για τα έπιπλά σας και για την κίνηση στο μπαλκόνι σας. Το παν είναι να απολαμβάνετε το χώρο σας και να μην σας κάνει δύσκολη την καθημερινότητα.

Μια τελική παρατήρηση είναι να λαμβάνετε υπ’ όψιν τα εποχιακά φυτά. Τα ετήσια προτιμούνται για μπαλκόνια, ενώ τα πολυετή χρειάζονται πρόσθετη προσοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν θέλετε εποχιακά φυτά, προσπαθήστε να συνδυάσετε φυτά που ανθίζουν διαφορετικές περιόδους, ώστε ο χώρος σας να είναι ανθισμένος τον περισσότερο καιρό.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για μπαλκόνι. Δεν υπάρχει καλύτερο από το να περνάς χρόνο, να τρως το γεύμα σου και να ρεμβάζεις το βραδάκι, κοιτώντας τη θέα.

Πηγή: localblu.com