Η πρώτη εμπορική φάρμα του κόσμου ανοίγει στη Σινγκαπούρη

Singapore Commercial Vertical Farm

Η πυκνοκατοικημένη μητρόπολη της Σιγκαπούρης είναι πλέον το σπίτι της πρώτης εμπορικής κάθετης φάρμας στον κόσμο!

 

Χτισμένη από την εταιρεία “ Sky Greens Farms”, αυτή η χαλύβδινη κατασκευή, έχει σκοπό να βοηθήσει την πόλη να παράγει περισσότερο φαγητό, σε τοπικό επίπεδο και να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα προϊόντα. Το νέο αγρόκτημα είναι σε θέση να παράγει 1 τόνο από φρέσκα λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα, τα οποία πωλούνται σε τοπικό σούπερ μάρκετ.

Η πρώτη κάθετη φάρμα του κόσμου, με εμπορική χρήση, προσφέρει μια νέα πηγή βιώσιμης παραγωγής για τους κατοίκους της Σιγκαπούρης. Η μικρή αυτή χώρα, παράγει μέχρι στιγμής μόνο το 7% των λαχανικών της, οδηγώντας στην έτσι, στην εισαγωγή από άλλες χώρες. Χάρη όμως στην κάθετη φάρμα, οι πολίτες θα μπορούν να τρώνε τα τοπικά προϊόντα τους, που θα προμηθεύονται αποκλειστικά από επιλεγμένα, φθηνά σουπερμάρκετ.

Η φάρμα είναι κατασκευασμένη από 120 αλουμινένιους πύργους, που εκτείνονται σε περίπου 10 μέτρα ύψος. Μοιάζοντας με ένα τεράστιο θερμοκήπιο, οι σειρές φυτών παράγουν περίπου μισό τόνο λαχανικά τη μέρα. Μόνο 3 είδη λαχανικών καλλιεργούνται προς το παρόν, αλλά οι υπεύθυνοι ελπίζουν να προσθέσουν και άλλες ποικιλίες. Η φάρμα αναζητεί επενδυτές για να χτίσει παραπάνω πύργους, ώστε να μπορεί να παράγει 2 τόνους λαχανικά τη μέρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει αγροτική ανεξαρτησία στην περιοχή.

Η κάθετη φάρμα έχει μεγάλη απήχηση στους κατοίκους και την προτιμούν, παρόλο που οι τιμές των προϊόντων είναι 10 με 20 σεντς παραπάνω από τα υπόλοιπα. Αυτή η καινοτόμα κάθετη φάρμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τρέφεται ο κόσμος και να δώσει στις πυκνοκατοικημένες πόλεις μια ευκαιρία να καλλιεργήσουν φαγητό στην δική τους πίσω αυλή.

Πηγή: inhabitat.com