Καλλιεργώντας τροφή και κοινότητα σε φάρμες της μπροστινής αυλής

Eat Your Yard

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένας μεμονωμένος κήπος, στο Austin Texas, σε λιγότερο από 3 μήνες έγινε ένα ολόκληρο τετράγωνο και μέσα σε ένα χρόνο διαδόθηκε σε παραπάνω από 40 χώρες στον κόσμο.
Το πρότζεκτ “Το Φαγητό είναι Δωρεάν”, όπως προδίδει το όνομά του, είναι ένα δωρεάν κίνημα δημιουργίας κοινότητας, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 κατασκευάζοντας έναν κήπο.
food-is-free-bus

Αυτήν τη στιγμή μοιράζει, πέρα από φαγητό, τη γνώση του να συνδέεσαι με τους γείτονες και να ενώνεις μεταξύ τους τις αυλές, δημιουργώντας κοινοτικούς κήπους.

Ο κοινόχρηστος κοινοτικός κήπος, που δεν έχει φράχτη, περιλαμβάνει 4 κατασκευασμένα παρτέρια, ένα θερμοκήπιο, ένα κινητό κοτέτσι με μικρά κοτοπουλάκια, ένα κοινοτικό τραπέζι για πικ-νικ και μια αιώρα κάτω από ένα δέντρο.

food-is-free-giving-supplies

Οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν τον δωρεάν κήπο, χρησιμοποιώντας υλικά που θα πετούσαν σε διαφορετική περίπτωση. Το πρότζεκτ εισάγει μια νέα, πολύ απλή, μέθοδο καλλιέργειας οργανικής τροφής, που χρειάζεται λίγη απασχόληση, έχει αντοχή σε ξηρασία, και τα παρτέρια ποτίζονται κάθε 2 -4 εβδομάδες. Πέρα από την ποικιλία των λαχανικών που μαζεύονται, το πρότζεκτ ενθαρρύνει τους κατοίκους να καλλιεργήσουν την τροφή τους, ενώ ενισχύει την διάδραση και την σύνδεση μεταξύ των γειτόνων και ενδυναμώνει την κοινότητα.

food-is-free-cherrywood-nj

food-is-free-working-together

Παρόλο που η πρώτιστη προσοχή είναι στα παρτέρια, το πλάνο υποστηρίζει κάθε άλλη μορφή καλλιεργητικής μεθόδου. Αναγνωρίζουν πως τα παρτέρια δεν είναι τέλεια, αλλά τα ενθαρρύνουν, καθώς τα επαναχρησιμοποιημένα υλικά είναι πιο οικονομικά και κάνουν πιο εύκολη την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

food-is-free-bus-mcdonalds

Απόλυτη ειρωνεία: Το βανάκι του πρότζεκτ “Το φαγητό είναι δωρεάν” πάρκαρε, ενώ ένα McDonald’s γκρεμιζόταν.

food-is-free-wicking-bed

Με σκοπό να δημιουργήσει μοντέλα καλλιέργειας φαγητού σε ασυνήθιστα μέρη, το πρότζεκτ “Το φαγητό είναι δωρεάν”, όχι μόνο μεταμορφώνει οικιστικά τετράγωνα αλλά τοποθετεί κήπους σε σχολεία, κέντρα νεότητας, πολιτιστικούς χώρους, λαϊκές αγορές, εκκλησίες και μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα να απολαμβάνει ο καθένας φρέσκο, οργανικό φαγητό, να γίνει μέρος μιας κοινότητας και μέρος ενός σκοπού μεγαλύτερου από τον καθένα μας.

food-is-free-open-source-community-garden

Καθετί που κάνει και μοιράζεται το πρότζεκτ, είναι γνώση ανοιχτού κώδικα, οπότε κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν κάτω από το όνομά του, ενώ άλλοι απλά ακολουθούν το όραμα και τις αρχές του να καλλιεργείς κοινότητα και φαγητό στην μπροστινή αυλή σου, να ασχοληθείς και να εμπνεύσεις άλλους.

food-is-free-first-garden

Ελπίζοντας πως οι “κήποι της μπροστινής αυλής” θα θεωρούνται φυσιολογικοί, το κίνημα μοιράζεται τα λάθη και τις επιτυχίες του, καταγράφοντας την διαδικασία και κάνοντάς την ανοιχτή γνώση, διαθέσιμη στον κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να διαδώσει το πάθος.

Πηγή: www.urbangardensweb.com
Φωτογραφίες: Food is Free