Ξεκινά ο δημοτικός λαχανόκηπος στο Δοκίμιο Αγρινίου

 21 3 2012 138 E1362990637247

Καιρού επιτρέποντος, εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι καλλιέργειες στον δημοτικό – κοινωνικό λαχανόκηπο του Δοκιμίου. Σε πρώτο στάδιο 50 συμπολίτες μας αποκτούν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να απολαύσουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα.

Όταν, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο Δήμος Αγρινίου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν δημοτικό λαχανόκηπο, στα πρότυπα ανάλογων δράσεων, που είναι  ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εξωτερικό, αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα. Σχολιάσαμε ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να είναι τεράστιο, ακριβώς επειδή είναι πολλές εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που με κάθε ευκαιρία εξέφραζαν (και εξακολουθούν να το κάνουν) τη δυσαρέσκειά τους,  που στερούνται ένα μικρό έστω κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά. Αναμέναμε, λοιπόν, οι αιτήσεις συμμετοχής να είναι ανάλογου αριθμού. Οι συμπολίτες μας, ωστόσο μας διέψευσαν, καθώς μόλις 50 περίπου, είναι αυτοί που περιμένουν να γίνουν σε λίγο οι τελευταίες εργασίες και εντός του Μαρτίου να πιάσουν το σκαλιστήρι και να αρχίσουν την παραγωγή…Πρόκειται βέβαια για ένα νέο ξεκίνημα, για κάτι πρωτοποριακό για τα τοπικά δεδομένα και ο αριθμός που προαναφέραμε δεν είναι μικρός. Εκτιμάμε, εξάλλου, ότι μόλις οι πρώτοι 50 αρχίσουν να συλλέγουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους, η διάσταση που οι ίδιοι θα δώσουν στο όλο εγχείρημα, θα ωθήσει πολλούς περισσότερους στο να μπουν στη διαδικασία.

Picture 056

Όπως μας πληροφορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τζαμαλής, το μόνο που απομένει είναι, αμέσως μετά τις βροχές που αναμένονται τις επόμενες μέρες, να οργωθούν και να φρεζαριστούν τα τεμάχια που θα διατεθούν (50-100 τετραγωνικά το καθένα). Στο αρχικό αυτό στάδιο η έκταση που διατίθεται είναι 10 στρεμμάτων, ενώ δίπλα στο εν λόγω κτήμα υπάρχει και έτερη έκταση 16 στρεμμάτων, που ανάλογα με το ενδιαφέρον των δημοτών, μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο όλο πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη περιοχή στο Δοκίμι εξυπηρετείται από την αστική συγκοινωνία, στο δε κτήμα έγινε γεώτρηση για τις ανάγκες άρδευσης και έχει μάλιστα δημιουργηθεί ο χώρος φύλαξης των εργαλείων.

Θυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με την προϋπόθεση να είναι μόνιμοι κάτοικοι του αστικού συγκροτήματος Αγρινίου, να μην χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα και να καλλιεργούν λαχανικά με βιολογικό τρόπο για αποκλειστικά ατομική χρήση. Επίσης έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Πηγή: www.sinidisi.gr