Τι είναι το cityfarmer.gr;

Το cityfarmer.gr είναι μία online πλατφόρμα που έχει σκοπό να φέρει κοντά και να ενημερώσει όλους όσους ασχολούνται με τις αστικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Τόσο οργανισμοί, φορείς και επιχειρηματίες όσο και εθελοντές αλλά και ενδιαφερόμενοι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τις αστικές καλλιέργειες μπορούν να βρουν στο cityfarmer.gr το σημείο συνάντησης και ενημέρωσης τους. Δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να πληροφορήσουν μέσα από συζητήσεις αλλά και άρθρα που θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα.

 

Τι είναι όμως οι αστικές καλλιέργειες;

Τα ποσοστά αστικοποίησης παρουσιάζουν σταδιακή ανοδική πορεία και υπολογίζεται πως ως το 2050 γύρω στο 80% του πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, ενώ οι συνολικός πληθυσμός της γης αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 δισεκατομμύρια. Αυτή η αυξητική τάση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια τροφίμων, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ήδη καλλιεργούνται και καλύπτουν τις παρούσες ανάγκες σίτισης ανέρχονται στο 80% του καλλιεργήσιμου εδάφους. Μέσα από τις αστικές καλλιέργειες, η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής τροφίμων είναι εφικτή, καθώς η παράγωγή μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου χωρίς διακοπή και οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή.

Πέρα όμως από μία πιθανή μελλοντική, επισιτιστική κρίση που μπορεί να προκύψει από την κακή διαχείριση του περιβάλλοντος, ένα ακόμα θέμα που προκύπτει είναι αυτό της υψηλής ρύπανσης που προκαλείται από την χρήση των ορυκτών καυσίμων από τα μέσα μεταφοράς καθώς και η μελλοντική μείωση τους που αντίστοιχα οδηγεί στην υψηλή κοστολόγηση τους. Οι αστικές καλλιέργειες μειώνουν έως μηδενίζουν αυτόματα την απόσταση από τον τόπο παραγωγής μέχρι το τραπέζι, προσφέροντας μια ‘πράσινη’ λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Η δυνατότητα δημιουργίας μιας προσωπικής παραγωγής τροφίμων μέσα από τη προσωπική φροντίδα και καλλιέργεια τους είναι το εργαλείο για τη μετάβαση σε έναν πιο ‘πράσινο’, ωφέλιμο τρόπο ζωής. Οι τρόποι καλλιέργειας των τροφίμων ποικίλλουν. Από καλλιέργειες σε χώμα, ταράτσες, κήπους και μπαλκόνια στον προσωπικό μας χώρο μέχρι καλλιέργειες σε κοινοτικούς κήπους δημοσίου χώρου αλλά και στον περιαστικό χώρο.

Η κατάλληλη εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο σχεδιασμό των αστικών κέντρων, ανανεώνοντας τόσο το περιβάλλον και το κλίμα της πόλης όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.